Epres - mascarpones kakaós piskóta tekercs
Az eredeti recept Limara csodás receptje. Imádom Limara összes receptjét, mindenkinek ajánlom, főleg kenyérsütés terén.
http://www.limarapeksege.hu/2009/05/epres-maszkarpone-kremes-piskotarolad.html
A desszert elkészítéséhez két csoda gépet is használtam, természetesen gépek nélkül is elkészíthető.
A tésztát a kitchenaid robotgéppel kevertem ki:
- 5 egész tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 13 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 2 ek. olaj
A tojásokat a cukorral addig kevertettem, míg könnyű, habos krémet kaptam. A lisztet és a kakaóport elkevertem, majd a tojásmasszához adtam, a végén az olajat is beleöntöttem.
Egy tepsit kibéleltem egy sütőpapírral, a masszát beleöntöttem. 180 fokos sütőben sütöttem 8 percig. Rögtön egy konyharuhára borítottam, lehúztam róla a papírt és azonnal feltekertem. Hagytam kihűlni.
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 12 dkg fehércsokoládé
- 2 dl tejszín
- 45 dkg eper
A fehércsokoládét a Thermomix üstjébe raktam, kockázva. Aprítottam 30 mmásodpercig 6-os fokozaton. Majd 3,5 percig melegítettem 45 fokon. Utána a mascarpone-t kanalanként hozzákevertem, végül hozzákevertem a kitchenaiddel felvert tejszínt is. Hozzákevertem az apró kockára vágott epret. Néhány egész szem epret félretettem díszíteni.
A krém esetében egy kis hibát követtem el, mert sajnos túl nagy fokozaton kevertem s sokáig. Így vaj állagú kezdett lenni, ennek ellenére finom lett és meg is kentem vele a piskótát, de azért nem lett az igazi állagban.
A kihűlt piskótát megkentem a krémmel, visszatekertem. Külsejét is megkentem majd a félbevágott eperszemekkel díszítettem.
Tanulság, hogy vigyázni kell a csodagépekkel, mert túl gyorsan dolgoznak.
Azért nem lett rossz és nagyon finom.