Lekvárok

11667431_1577051899225297_4019963979110033161_n.jpg

 

Nagyim meggylekvárja

Minden nyáron nagyi óriási adag lekvár főzésbe kezdett. Barack, Eper és Meggylekvár.

Nekem a meggylekvár a kedvencem, főleg, hogy boltit nem kaphatsz soha ennyire finomat.

A titka az, hogy a meggy mellé málna és ribizli is kerül. Akkoriban a nyaralónk kertjében minden alapanyag megtalálható volt. Nagypapám meg kisebb nagyobb lelkesedéssel magozott és segített a nagyimnak.

8-10 nagy üveghez:

8 kg meggy

2,5 kg málna

1,5 kg ribizli

A kimagozott meggyet, ribizlit, málnát összefőzzük. (nagyim nátrium benzonátot használt, én nem használok)

1,5 kg gyümölcshöz 25dkg cukrot tettem. Arányok: 1 kg meggy, 35 dkg málna és 15 dkg ribizli. (ízlés szerint variálható. Ehhez a mennyiséghez 1 zacskó dzsemfixet tettem 3:1-est.

 

Én kisebb adagokban főztem a thermomixben, 100 fokon kb. 20 percig.

Tűzhelyen addig főzzük, míg szép fényes nem lesz. Kb. 30 perc.

Ízlés szerint passzírozzuk, darabokban hagyjuk vagy turmixoljuk amennyire szeretnénk.

Amikor készen van, steril üvegekbe tesszük, lezárjuk és 5 percre fejjel lefelé tesszük, majd dunsztba helyezzük.

 11018319_1577051859225301_1009817605558700517_n.jpg

Eper lekvár

1,5 kg eperhez 350 gr cukrot és egy zacskó dzsemfixet teszünk.

Én készítettem vanília aromás és bazsalikomos lekvárt is.

 

Összefőzzük, turmixoljuk ízlés szerint majd üvegekbe tesszük hasonló módon, mint az előző.

 11403339_1577022559228231_8281833232474803325_n.jpg