KEDVENC kenyerünk: Limara féle jól bevált fehérkenyér
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 2 csapott tk. só
- 1 dkg friss élesztő
- 2 ek. olaj
- csipet aszkorbinsav
- 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
- 1 tk sikér
- 20-25 dkg öregtészta
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
- 1 dkg friss élesztő
- A vizet, élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a Thermomixben 3p/37fok/2-es fokozaton.
- A többi hozzávalót az üstbe tesszük, és 3 percet dagasztjuk.
- Kelesztő tálba tesszük, hagyjuk a duplájára kelni. Közben egyszer átgyúrjuk.
- Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt majd cipót vagy kenyeret formázunk belőle. Jénait sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük és lefedjük.
- Duplájára kelesztjük, majd késsel bevágjuk.
- A jénai tetejét belülről jól bespricceljük vízzel és az előmelegített 230 fokos sütőbe tesszük. Kb. 50 perc alatt készre sütjük. Mikor kész rácsra tesszük hűlni, hideg vízzel lespricceljük.
Az öregtészta receptje:
http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html
És Limara receptje, ami alapján a kenyerünk készül:
http://www.limarapeksege.hu/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html