KEDVENC kenyerünk: Limara féle jól bevált fehérkenyér

10407933_1567325470197940_2921328655680125957_n.jpg

 

 

Hozzávalók:

  • 3 dl víz
  • 2 csapott tk. só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 tk sikér
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 1 dkg friss élesztő
  1. A vizet, élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a Thermomixben 3p/37fok/2-es fokozaton.
  2. A többi hozzávalót az üstbe tesszük, és 3 percet dagasztjuk.
  3. Kelesztő tálba tesszük, hagyjuk a duplájára kelni. Közben egyszer átgyúrjuk.
  4. Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt majd cipót vagy kenyeret formázunk belőle. Jénait sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük és lefedjük.
  5. Duplájára kelesztjük, majd késsel bevágjuk.
  6. A jénai tetejét belülről jól bespricceljük vízzel és az előmelegített 230 fokos sütőbe tesszük. Kb. 50 perc alatt készre sütjük. Mikor kész rácsra tesszük hűlni, hideg vízzel lespricceljük.

 

Az öregtészta receptje:

http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html

 

És Limara receptje, ami alapján a kenyerünk készül:

http://www.limarapeksege.hu/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html