Indiai vajas csirke

Butter chicken

Az egyik kedvenc indiai ételem, sok helyen kóstoltam már, és itthon is meg akartam csinálni, de megfelelő receptet sokáig nem találtam.

Aztán, ahogy a Thermomixet elkezdtem használni csatlakoztam ausztrál recept oldalakhoz, csoportokhoz. Mindenki áradozott ott egy vajas csirke receptről, kipróbáltam. Azóta már kétszer elkészítettem és a két 21 hónapos lányom is imádja.

Hosszú a recept, és bonyolultnak tűnik, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető. Thermomixben lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, de hagyományos módon is neki állhatunk.

Az eredeti receptet itt találjátok:

http://skinnymixers.com.au/2014/10/skinnymixers-butter-chicken/

Mindenkinek ajánlom, hogy álljon neki otthon, nem fog csalódni, többet nem is járok indiai étterembe. J

Kicsit nehézkés a különlegesebb fűszereket beszerezni hozzá ázsiai boltban, Culinárisban hozzá lehet jutni. Ha minden fűszert megvettünk még számos curryt el tudunk majd készíteni otthon.

 11350802_1567033126893841_4738259591668846511_n.jpg

Hozzávalók

  • 700 gr felkockázott csirkemell
  • 150 gr kesudió natúr
  • 300 gr kókusztej vagy kókuszkrém (tejszín is használható)
  • 50 gr méz

Hús pác

  • ½ ek só
  • ¼-½ tk chilli por
  • 1 tk garam masala
  • 10 gr gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 gr almaecet

Paradicsommártás

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 gr gyömbér
  • 50 gr almaecet
  • 400 gr konzerv darabolt paradicsom
  • 100 gr paradicsom püré

Szósz

  • 200 gr hagyma pucolva, darabolva
  • 125 gr vaj
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 5 db cardamon
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk piros paprika
  • 1 tk garam masala
  • 2 tk só
  1. Daráljuk le a kesudiót. Tegyük félre.  
  2. Az összes pác alapanyagot tegyük egy mixerbe. Aprítsuk le. Pácoljuk be a csirkemellet egy tálban és tegyük félre. . ( A mixert nem kell elmosni közben, mindent tudunk egymás után turmixolni )
  3. Tegyük a mixerbe a paradicsommártás alapanyagait. Turmixoljuk össze. Tegyük egy külön tálba félre.
  4. Az apróra vágott hagymát kb. 60 gr vajon megdinsztelünk.
  5. A maradék vajat is hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, cardamont, köményt, paprikát és még 5 percig pároljuk.
  6. Hozzáadjuk a paradicsommártást az alaphoz, sót, garam masalat teszünk még hozzá. 5 percig még főzzük magasabb hőfokon.
  7. A csirkemellet hozzáadjuk a mártáshoz. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
  8. A félre tett kesudiót, kókusztejet, mézet is hozzáadjuk a curryhez és pár perc alatt összefőzzük.
  9. Kitálaljuk egy tálba, az egész fűszereket kivesszük belőle. (fahéj, szegfűszeg) és 10 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jázmin rizzsel vagy házi naan kenyérrel tálalhatjuk.

Thermomixben:

  1. A kesudiót daráljuk le 10 mp/ 9-es fokozat. Tegyük félre. Nem szükséges a TM üstöt elmosnunk a műveletek között.
  2. A pác alapanyagokat tegyük bele az üstbe és aprítsuk 2mp/ 9-es fokozaton, ismételjük meg háromszor.
  3. A csirkemellet adjuk hozzá a páchoz és keverjük össze 10 mp/ 2-es fokozaton/visszaforgató funkció. Egy tálba tegyük félre a csirkét, hagyjuk a pácban.
  4. Turmixoljuk össze a paradicsommártás alapanyagait 1 perc/ 8-as fokozat. Tegyük félre egy tálba a mártást. A hagymát 5 mp/5-ös fokozaton felaprítjuk. A pillangót belehelyezzük az üstbe és hozzáadunk 60 gr vajat és pároljuk 10 p/100°C/2-es fokozaton.
  5. A maradék 65 gr vajat, fahéjat, cardamont, szegfűszeget, köményt, paprikát is hozzáadjuk az üsthöz és 5p/100°C/fakanál fokozat/visszafordító funkcióval tovább pároljuk. (a pillangót is bent hagyjuk az üstbe most már a főzés végéig)
  6. A paradicsommártást hozzáadjuk az üsthöz, garam masalat, sót teszünk még hozzá és 4 p/Varoma fokozat/fakanál/visszafordító főzzük.
  7. Hozzáadjuk a csirkét és főzzük 12p/100°C/fakanál/visszafordító funkció.
  8. A félre tett kesudiót, kókusztejet, mézet is hozzáadjuk a curryhez és főzzük 4 p/100°C/fakanál/visszafordító funkcióval.
  9. Kitálaljuk egy tálba, az egész fűszereket kivesszük belőle. (fahéj, szegfűszeg) és 10 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jázmin rizzsel vagy házi naan kenyérrel tálalhatjuk,