Indiai vajas csirke
Butter chicken
Az egyik kedvenc indiai ételem, sok helyen kóstoltam már, és itthon is meg akartam csinálni, de megfelelő receptet sokáig nem találtam.
Aztán, ahogy a Thermomixet elkezdtem használni csatlakoztam ausztrál recept oldalakhoz, csoportokhoz. Mindenki áradozott ott egy vajas csirke receptről, kipróbáltam. Azóta már kétszer elkészítettem és a két 21 hónapos lányom is imádja.
Hosszú a recept, és bonyolultnak tűnik, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető. Thermomixben lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, de hagyományos módon is neki állhatunk.
Az eredeti receptet itt találjátok:
http://skinnymixers.com.au/2014/10/skinnymixers-butter-chicken/
Mindenkinek ajánlom, hogy álljon neki otthon, nem fog csalódni, többet nem is járok indiai étterembe. J
Kicsit nehézkés a különlegesebb fűszereket beszerezni hozzá ázsiai boltban, Culinárisban hozzá lehet jutni. Ha minden fűszert megvettünk még számos curryt el tudunk majd készíteni otthon.
Hozzávalók
- 700 gr felkockázott csirkemell
- 150 gr kesudió natúr
- 300 gr kókusztej vagy kókuszkrém (tejszín is használható)
- 50 gr méz
Hús pác
- ½ ek só
- ¼-½ tk chilli por
- 1 tk garam masala
- 10 gr gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 gr almaecet
Paradicsommártás
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 gr gyömbér
- 50 gr almaecet
- 400 gr konzerv darabolt paradicsom
- 100 gr paradicsom püré
Szósz
- 200 gr hagyma pucolva, darabolva
- 125 gr vaj
- 1 rúd fahéj
- 3 db szegfűszeg
- 5 db cardamon
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk piros paprika
- 1 tk garam masala
- 2 tk só
- Daráljuk le a kesudiót. Tegyük félre.
- Az összes pác alapanyagot tegyük egy mixerbe. Aprítsuk le. Pácoljuk be a csirkemellet egy tálban és tegyük félre. . ( A mixert nem kell elmosni közben, mindent tudunk egymás után turmixolni )
- Tegyük a mixerbe a paradicsommártás alapanyagait. Turmixoljuk össze. Tegyük egy külön tálba félre.
- Az apróra vágott hagymát kb. 60 gr vajon megdinsztelünk.
- A maradék vajat is hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, cardamont, köményt, paprikát és még 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a paradicsommártást az alaphoz, sót, garam masalat teszünk még hozzá. 5 percig még főzzük magasabb hőfokon.
- A csirkemellet hozzáadjuk a mártáshoz. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
- A félre tett kesudiót, kókusztejet, mézet is hozzáadjuk a curryhez és pár perc alatt összefőzzük.
- Kitálaljuk egy tálba, az egész fűszereket kivesszük belőle. (fahéj, szegfűszeg) és 10 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jázmin rizzsel vagy házi naan kenyérrel tálalhatjuk.
Thermomixben:
- A kesudiót daráljuk le 10 mp/ 9-es fokozat. Tegyük félre. Nem szükséges a TM üstöt elmosnunk a műveletek között.
- A pác alapanyagokat tegyük bele az üstbe és aprítsuk 2mp/ 9-es fokozaton, ismételjük meg háromszor.
- A csirkemellet adjuk hozzá a páchoz és keverjük össze 10 mp/ 2-es fokozaton/visszaforgató funkció. Egy tálba tegyük félre a csirkét, hagyjuk a pácban.
- Turmixoljuk össze a paradicsommártás alapanyagait 1 perc/ 8-as fokozat. Tegyük félre egy tálba a mártást. A hagymát 5 mp/5-ös fokozaton felaprítjuk. A pillangót belehelyezzük az üstbe és hozzáadunk 60 gr vajat és pároljuk 10 p/100°C/2-es fokozaton.
- A maradék 65 gr vajat, fahéjat, cardamont, szegfűszeget, köményt, paprikát is hozzáadjuk az üsthöz és 5p/100°C/fakanál fokozat/visszafordító funkcióval tovább pároljuk. (a pillangót is bent hagyjuk az üstbe most már a főzés végéig)
- A paradicsommártást hozzáadjuk az üsthöz, garam masalat, sót teszünk még hozzá és 4 p/Varoma fokozat/fakanál/visszafordító főzzük.
- Hozzáadjuk a csirkét és főzzük 12p/100°C/fakanál/visszafordító funkció.
- A félre tett kesudiót, kókusztejet, mézet is hozzáadjuk a curryhez és főzzük 4 p/100°C/fakanál/visszafordító funkcióval.
- Kitálaljuk egy tálba, az egész fűszereket kivesszük belőle. (fahéj, szegfűszeg) és 10 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jázmin rizzsel vagy házi naan kenyérrel tálalhatjuk,