Óriás kifli

11180615_1567042840226203_1399236260568532339_n.jpgAz eredeti recept Limara oldaláról származik.

Hozzávalók:

500 gr finomliszt

2 tk só

2dl víz

3 ek tejföl

50gr olvasztott vaj

25gr friss élesztő

1 csipet cukor

Elkészítés:

A tésztákat legtöbbször a thermomixben dagasztom, itt a leggyorsabb, de ha több tésztát készítek egyszerre, akkor a robotgépet is használom. Hagyományos dagasztással is készíthető a recept. Kb. 7 perc dagasztás egy jó robotgéppel. Előtte külön futtatjuk fel az élesztőt szokásos módón.

Thermomixben készitve:

A vizet, a cukrot és az élesztőt futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.

Adjuk hozzá a további hozzávalókat és 3 percig dagasszuk.

Tegyük félre és kb. 45 percig keleszteni hagyjuk.

Ütögessük ki a levegőt a tésztából, majd vágjuk 8 egyforma darabra. Gömbölyítsük meg és letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni.

A kis bucikat nyújtsuk ki, majd szobahőmérsékletű vajjal kenjük meg, ettől lesz letekerhető, majd formázzuk meg a kifliket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük, és még letakarva pihentessük 25 percet.

200°C-ra előmelegítjük a sütőt és az aljába készítünk egy fémedényt

Mikor betesszük, a kifliket 1dl vizet öntünk a fémedénybe. 20-25 perc alatt készre sütjük, az utolsó 5 percben kivesszük mar a fémedényt, kicsit nyitva hagyjuk a sütőt és még hagyjuk a kifliket sülni.

Ha reggel szeretnénk frissen kisütni, formázás után mehet éjszakára a hűtőbe fóliával letakarva vagy sütőzacskóban.