Óriás kifli
Az eredeti recept Limara oldaláról származik.
Hozzávalók:
500 gr finomliszt
2 tk só
2dl víz
3 ek tejföl
50gr olvasztott vaj
25gr friss élesztő
1 csipet cukor
Elkészítés:
A tésztákat legtöbbször a thermomixben dagasztom, itt a leggyorsabb, de ha több tésztát készítek egyszerre, akkor a robotgépet is használom. Hagyományos dagasztással is készíthető a recept. Kb. 7 perc dagasztás egy jó robotgéppel. Előtte külön futtatjuk fel az élesztőt szokásos módón.
Thermomixben készitve:
A vizet, a cukrot és az élesztőt futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.
Adjuk hozzá a további hozzávalókat és 3 percig dagasszuk.
Tegyük félre és kb. 45 percig keleszteni hagyjuk.
Ütögessük ki a levegőt a tésztából, majd vágjuk 8 egyforma darabra. Gömbölyítsük meg és letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni.
A kis bucikat nyújtsuk ki, majd szobahőmérsékletű vajjal kenjük meg, ettől lesz letekerhető, majd formázzuk meg a kifliket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük, és még letakarva pihentessük 25 percet.
200°C-ra előmelegítjük a sütőt és az aljába készítünk egy fémedényt
Mikor betesszük, a kifliket 1dl vizet öntünk a fémedénybe. 20-25 perc alatt készre sütjük, az utolsó 5 percben kivesszük mar a fémedényt, kicsit nyitva hagyjuk a sütőt és még hagyjuk a kifliket sülni.
Ha reggel szeretnénk frissen kisütni, formázás után mehet éjszakára a hűtőbe fóliával letakarva vagy sütőzacskóban.