Töltött mini cukkinik tejszínes-mascarponés kapormártással
Az ötlet Kovács Andi féle töltött karalábé kapcsán jött. Elkészíthető karalábéval, cukkinival, akár tökkel is.
http://thermomixelj.blog.hu/2015/05/26/toltott_karalabe_168#more7479424
Hozzávalók:
6 db mini cukkini
500 g darált hús (ízlés szerint, én sertést használtam)
2 db zsemle vagy kifli
2 dl tej
1 tojás
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
3 ek mascarpone
1 csokor kapor
kis petrezselyem
1l levesalap vagy leveskockás víz
2 ek. liszt
só
bors
2 ek olaj
- A cukkinik tetejét vágjuk le, a közepét kanállal kaparjuk ki, a cukkini belsejét tegyük a párolókosárba.
- Helyezzük a thermomix üstbe a vöröshagymát és a fokhagymát és aprítsuk 5 mp/5 fokozaton.
- Öntsük hozzá a 2 ek olajat és dinszteljük meg 3p/Varoma/1 fokozaton. A hagymához adjuk hozzá a darálthúst, sót, borsot és ízlés szerint még fűszert, én kis petrezselymet tettem bele. Főzzük 8p/100°C/visszaforgató/1 fokozatont. Üssük bele a tojást, a kinyomkodott kiflit és keverjük össze 20mp/2 fokozaton.
- A cukkiniket töltsük meg a töltelékkel, ha marad a töltelékből, formázzunk, belőle gombócokat majd helyezzük a Varoma alsó tálba a cukkinikkal együtt. Az üstbe öntsünk 1l alaplevet vagy vizet két leveskockával. Pároljuk 40p/Varoma/1 fokozaton.
- A levesalaphoz mérjük hozzá a párolókosárban lévő cukkinit, tegyük bele a kaprot, lisztet, cukrot, a tejszínt és a mascarponét majd turmixoljuk 1p/10es fokozaton. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, ha szükséges.
Thermomix nélkül:
- Főzzük puhára kb. 20 perc alatt a kivájt cukkinit. Áztassuk be a kiflit a tejbe.
- Serpenyőben vajon a hagymát, fokhagymát dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a darálthúst majd fűszerezzük. Tegyük át egy tálba, keverjük hozzá a kiflit, tojássárgáját, petrezselymet és a cukkiniket töltsük meg a töltelékkel, öntsünk mellé a főzőléből és 200 fokon előmelegitett sütőben 20 percük süssük.
- A mártáshoz hagymát, fokhagymát és a cukkini belsejét megfőzzük 15 perc alatt. Közben kevés vajon egy hagymát megpirítunk, majd rántást készítünk, hozzáadjuk a főző levet, majd a cukkini belsejét, a kaprot apróra vágva és a tejszínt és a mascarponét. Ízesítjük sóval, borssal majd felforraljuk egyet és utána turmixoljuk.